Spôsob prípravy jedla v pare patrí medzi zdravé spôsoby. V tom sa zhoduje nie len verejnosť, ale aj odborníci. Ako si ale vybrať z parných hrncov na trhu tak, aby ste ho naozaj využili? Aby Vám zbytočne nezaberal miesto na kuchynskej linke…alebo, aby ste ho nemali pre jeho robustnosť založený niekde v komore a časom naň aj zabudli.

hrnce

V parnom hrnci môžete naraz pripravovať rôzne druhy surovín. Ryby, zeleninu, nákypy, mäso,… čokoľvek vás napadne. Vône z jednotlivých jedál sa vzájomne nezmiešajú. Výhodou pary je, že neprenáša arómu, takže každé jedlo bude mať svoju vôňu.

Zohrievaním čistej vody v zásobníku vzniká para, ktorá prechádza miskami, na ktorých je uložené jedlo, a tým ho tepelne upravuje. Výpary z pripravovaných jedál sa zrážajú na stenách hrnca a stekajú dole, alebo sa zachytávajú v  špeciálnej zbernej nádobe, ktorú niektoré hrnce majú.
Vybrať si parný hrniec tak, aby vám čo najlepšie poslúžil nie je tak náročné.

zelenina

Veľkosť – objem
Parné hrnce majú rôzne objemy. Od 3l až po 12 litrové s rôznym počtom misiek. Najväčšiu ponuku tvoria práve parné hrnce s troma miskami. V nich môžete pripraviť naraz viac druhov surovín samostatne, alebo viac chodov naraz.
Existujú aj parné hrnce, ktorých výrobca ponúka možnosť dokúpiť si ďalšie misky a tak zväčšiť objem hrnca.

Doba prípravy jedla
Každý parný hrniec by mal mať časovač, na ktorom si môžete nastaviť dĺžku varenia. Stačí dať do hrnca suroviny, naplniť vodu do zásobníka, nastaviť časovač a o viac sa starať nemusíte. Jediný problém je, že časovač sa dá nastaviť maximálne na 1 hodinu. Ten čas by ale mal stačiť na prípravu akéhokoľvek jedla.

cedník

Funkcie parných hrncov.
Odložený štart varenia – ráno môžete vstať, pripraviť všetko do hrnca a nastaviť začiatok varenia na neskôr. Jedlo sa začne pripravovať v stanovený čas.
Udržanie teploty – jedlo je už pripravené a vy ste sa niekde pozabudli. S touto funkciou bude hrniec jedlo udržiavať istú dobu teplé. Už sa nebudete musieť ponáhľať domov, aby vám nevychladol obed.