Ak chcete nielen relaxovať, ale aj získať nové dojmy, mali by ste si zvoliť smer cesty podľa ekologickej a epidemiologickej situácie, ako aj úrovne medicíny. Nezabudnite si dohodnúť dobré poistenie pre cestovanie do zahraničia – vezmite si poistenie, ktoré zahŕňa služby pre tehotné ženy (ak urobíte poistenie online, uistite sa, že je určené pre budúce matky). Ak si kúpite ready-made tour, venujte pozornosť tomu, že zdravotné poistenie v štandardnom balíku zvyčajne nezahŕňa prípady súvisiace s tehotenstvom a pôrodom. Obráťte sa na cestovnú kanceláriu, aby ste si objasnili možnosť zmeny poistných podmienok.  Prečítajte si recenzie na internete o zdravotnej starostlivosti vo vybranej krajine – ako rýchlo môžete získať pomoc, ako sa rodí v miestnych pôrodniciach…

těhotenství

Aká doprava je vhodnejšia?

  1. Auto

Hlavné je pohodlie tohto spôsobu pohybu – kedykoľvek sa môžete zastaviť na oddych a rýchlo sa dostať do najbližšej nemocnice alebo pôrodnice v prípade nepredvídaných okolností.  Špeciálne cestovné vankúše na chrbát a krk, pohodlná klimatizácia a adaptér na bezpečnostné pásy pre tehotné ženy uľahčia cestu.

  1. Vlak

Vlak umožňuje zmeniť polohu aspoň každých päť minút – sedieť, ľahnúť si, chodiť. Je lepšie sedieť na spodnej posteli a sledovať osobnú hygienu na maximum – vezmite si antibakteriálny gél a obrúsky, podšívku na WC, papuče, kefku na zuby. Negatívne strany cestovania po železnici sú zrejmé – je omnoho pomalšie ako lietadlo a zmena trasy alebo neplánovaná situácia, ako je riadenie auta, jednoducho nebude fungovať.

procházka

  1. Lietadlo

Hlavnými výhodami cestovania lietadlom sú rýchlosť a bezpečnosť. Nevýhody sa týkajú najmä zdravotných rizík a nariadení leteckých spoločností.  Ak lekár povolil let, je to len prvý krok k úspešnej ceste. Hoci neexistujú vedecké dôkazy o tom, že cestovanie lietadlom zvyšuje riziko predčasného pôrodu alebo má negatívny vplyv na plod, letecké spoločnosti sú zaistené, aby sa vyhli núdzovému pristátiu a dodatočným nákladom. Ako je uvedené vyššie, mnohí dopravcovia majú prísne pravidlá pre lety počas tehotenstva. Je lepšie konzultovať zákazy prepravy tehotných žien pred kúpou cestovného lístka od cestovnej kancelárie alebo priamo od leteckej spoločnosti.