Všetci, ktorí videli filmy Harry Potter, si pamätajú legendárny vlak do Rokfortu, ktorý odchádza z platformy 9 a tri štvrte. Hoci jeho skutočné meno je Parný vlak Jacobite, trasa škótska trasa je známa ako Rokfortský vlak. Krásna filmová scenéria je však skutočná.

 parní vlak na mostě

Vlaková trasa ide od pevnosti Fort William do Mallaig, prechádza západným pobrežím Škótska. Najvýznamnejšou časťou 135-kilometrovej cesty je viadukt Glenfinnan, ktorý má 21 oblúkov. Toto je dobre známe miesto z filmu „Harry Potter a komora tajomstiev“. Pretože bol natočený počas zimy, vytvoril surrealistickú scenériu. Ak to dovoľuje čas, vlak sa nachvíľu na viadukte zastaví, aby sa cestujúci mohli pokochať nádherným výhľadom na jazero Loch Schiel.

 

Ďalším krásnym miestom je jazero Loch Shiel, ktoré sa nachádza priamo medzi dvomi horami, kade trasa vedie.  Trasa vlaku Jacobite zahŕňa aj špeciálnu pamiatku venovanú princovi Charlesovi na stanici Glenfinnan. Tam si môžu cestujúci trochu natiahnuť nohy a navštíviť železničné múzeum West Highland, ktoré sa nachádza v obnovenej budove stanice.

 výletní místo

Avšak je to interiér vlaku, ktorý vytvára neuveriteľný zážitok pre cestujúcich. Každé kupé vyzerá rovnako ako pri natáčaní pokračovania Harry Pottera. Zo staromódnych stien a komfortných sedadiel po vozne a starožitné dvere,  všetko prenesie ľudí do iného sveta. Vlak je tiež poháňaný silou pary, čo zlepšuje zážitok a vytvára legendárny biely dym, ktorý sa často objavuje vo filmoch o Harrym Potterovi.

 

Odhliadnuc od toho, že sa vlak Jacobite stal hviezdou vďaka populárnym filmom, má svoju vlastnú pôsobivú históriu. Vlak začal premávať v roku 1901 a odvtedy dvakrát denne križuje západné pobrežie Škótska.

 

Aj keď cesta trvá iba hodinu a pol, určite stojí za to. Škótska výnimočná scenéria, hory, jazerá a známy viadukt Glenfinnan robia túto cestu nezabudnuteľnou.