Cestovateľská horúčka chytá aj tých najskúsenejších cestovateľov. Sú však veci, ktoré vám určite chýbajú a je dobré mať prehľadný zoznam o tom, či ste si ich zbalili. Odporúčame zhotoviť si ho dostatočne predom a naozaj poctivo odškrtávať jednotlivé položky.
Prvou vecou na zozname by mali byť osobné doklady. Občiansky preukaz by mal byť samozrejmosťou, ale nezabudnite taktiež na pas. Odporúčame ich však prevážať oddelene kvôli zlodejom. Budete mať v cudzine záložný doklad ak by vás okradli a zároveň vám neodcudzia oba naraz.pas.jpg
Nasledujú letenky či lístky na vlak alebo autobus. Bez nich sa veru nikam nepohnete. Pre prípad núdze si zabezpečte internet v mobile alebo si ich tam rovno stiahnite. Ak chcete mať stopercentnú istotu, nahrajte ich PDF verziu na USB kľúč pre prípad, že by vám náhodou bola odcudzená peňaženka alebo batoh. Tým sa dostávame k tomu, aby ste prihodili do batožiny aj mobil. Treba k tomu niečo viac?
Veľmi dôležitým dokladom je kartička poistenca a všetky papiere k poisteniu. Opakujem, všetky papiere k poisteniu!  Dohadovať sa v cudzej zemi v cudzom jazyku (ktorý možno ani nepoznáte) o svojom poistení a o tom, či máte právo na ošetrenie nie je med lízať.kontinenty.jpg
Pripravte si dopredu aj papiere od ubytovania, to je snáď jasné. Môžete ich priložiť k cestovnému sprievodcovi alebo mape danej oblasti, kde máte namierené. Vypláca sa myslieť dopredu a trochu si naštudovať blízke okolie vášho hotela. Môžete googliť alebo použiť online aplikáciu, medze sa nekladú.
Každý cestovateľ by mal mať svoj balíček poslednej záchrany. Nezabudnite si lieky! Ja osobne si beriem vždy niečo proti teplote, tabletky proti bolesti hlavy, aktívne uhlie, niečo, čo rýchlo uľaví od črevných problémov a pochopiteľne lieky, ktoré beriem na dennej báze. Aj keď sa to nezdá, sprej proti bolesti hrdla príde vhod! Rovnako tak očné kvapky ak sa plánujete kúpať v mori alebo chlórovanom bazéne.

Similar Posts