Nejeden Slovák si pri slove zábava pomyslí na alkohol a divoké vyčíňanie za svojich mladých, zväčša študentských čias. Niečo také je na rodinnej oslave neprípustné, hlavne na svadbe, ktorá by mala byť oslavou nového, spoločného začiatku dvoch mladých ľudí. Na rozprúdenie nálady sa spoliehajte na svoje možnosti, nie na obvyklé zvyky.

svatba

Základom je spokojnosť
Aby sa hostia výborne bavili, nesmú byť hladní a ani smädní. Veľkolepé chody a alkoholické, ale i nealkoholické pitie, väčšinou nie je problém. Preto podávajte jedlo na čas a nemeškajte  s ním. Ľudia neprichádzajú na oslavy najedení. Postarajte sa aj o to, aby bol priebeh svadby predvídateľný. Ak chcete rozosmiať pozvaných, zaužívané tradície môžete niečím ozvláštniť a doplniť. Na škodu nie je ani výber človeka, ktorý bude pripíjať na šťastie novomanželov. Vyberajte niekoho, kto si nebude musieť vypiť na guráž a zároveň to zvládne s odvahou a nejakým tým vtipom.

V hudbe sa musíte trafiť
Dobrá muzika je asi základom každej tancovačky. Ak snívate o takomto rozptýlení, musíte sa zhodnúť vo výbere so všetkými hosťami, alebo aspoň s väčšinou. Preto si nerobte po večeri súkromnú párty len pre vyvolených. Stavte na klasiky. Keď sa vám nepáčia ľudové piesne, zaujmite slovenskými evergreenmi, ktorých je bezpochyby od rôznych skupín veľa. Živá hudba vie naozaj premeniť atmosféru, preto ak máte možnosť, voľte kapelu. Na Slovensku je mnoho hudobných nadšencov, ktorí si radi idú zaspievať a zatancovať na akcie za zopár eur.

oslava

Zvyky a tradície
Tie sa dodržiavajú na všetkých svadbách a je jedno, či je niekto z východu alebo západu. Čepčenie, typický zvyk, nemusí byť iba o nacvičenom predstavení. Publikum rado uvíta nejakú tú zmenu, vtip alebo improvizáciu, napríklad aj so samotnými pozvanými. Nebude to len interaktívne, ale zaujmete s tým natoľko, že si to budú všetci pamätať.