Áut na našich cestách veľmi rýchlo pribúda a to si vyberá aj svoju daň v podobe mnohých dopravných nehôd, ktoré si vyžadujú rýchly zásah prvej pomoci.

nehoda

Počnúc aprílom roka 2018 nadobudla platnosť nová oficiálna vyhláška, ktorá hovorí o povinnosti výrobcov nákladných automobilov do 3,5 tony a tiež osobných automobilov inštalovať do nich automat systém, ktorý v prípade dopravnej nehody automaticky zavolá záchrannú službu, t.j. č. 112. Hovoríme o novom automatickom systéme e-Call, ktorý je spoľahlivý a okamžite dokáže rozpoznať a zaregistrovať aktuálnu situáciu pri nehode. V prípade, ak ste vy obeťou dopravnej nehody a systém prijme aspoň dva varovné signály, je pripravený automaticky zavolať predvoľbu 112. Je to veľmi šikovné riešenie, pretože dokáže privolať záchrannú službu oveľa skôr, v prípade, že vodič zostane v bezvedomí alebo je v kritickom stave a nedokáže si pomoc zavolať sám.

V čom je tajomstvo tohoto záchranného systému?
Automatický systém pracuje na základe signálu, ktorý dostane minimálne z dvoch zdrojov, ale musí byť na ne napojený, presnejšie povedané na čidla nárazu, na airbagy alebo na prepínače pásov. Tie reagujú okamžite, ak aspoň dve z nich hlásia zvýšenú aktivitu, ktorú môže pravdepodobne spôsobiť iba náraz automobilu, automaticky vyhľadá a vytočí uložené číslo tiesňovej linky. V prípade, ak vodič je len ľahko zranený a je pri vedomí, môže s operátorom okamžite komunikovať, ale ak je už v bezvedomí a komunikácia nie je možná, ešte stále nie je nič stratené, pretože tento nový systém je schopný celú vašu trasu, ktorou ste jazdili, identifikovať, a aj to, kde sa momentálne nachádzate. Takže operátor linky 112 nie je na slovnú komunikáciu s vodičom odkázaný.

záchranka

Systém pomôže, ale o bezpečnosť sa musí postarať človek
Pocit, že vás auto v prípade nutnosti dokáže zachrániť, je fantastický, ale o svoju bezpečnosť na cestách sa musíme postarať hlavne my, ľudia, vodiči či spolu sediaci vo vozidlách, a to jedine dodržiavaním dopravných predpisov a takisto nariadení o výbave a stave auta pred samotnou jazdou.