Akékoľvek korenie bolo kedysi tovarom, ktoré sa dobre predávalo. V minulosti sa vyvažovalo zlatom a bolo oceňované aj ako platidlo. Používalo sa nielen pri príprave jedál ale mnohé z nich boli pre svoje liečivé účinky využívané aj v tradičnom ľudovom liečiteľstve.

koření
 
Sumac
 
Korenie ostro červenej farby získavané zo sušených plodov stromu sumach pálkový(Rhus coriaria L.), obľúbené hlavne v štátoch stredného východu a južnej Ázie.
 
Pre svoju zvláštnu chuť, ktorá pripomína citrónovú kôru sa pridáva do kuracieho alebo jahňacieho mäsa, šalátov, hodí sa k rybím jedlám, zapekanej zelenine, baklažánu, paprike, cíceru alebo šošovici. Je možné ho použiť aj do šalátových zálievok či marinád.

práček
 
Salep
 
Salepový prášok sa vyrába z hľúz niektorých druhov orchideí (hlavne typu Orchis mascula a Orchis militaris). Tieto hľuzy obsahujú škrobový polysacharid glucomannan, ktorý je vhodný pri nízko glykemických diétach. Salep najviac používajú v bývalých štátoch Osmanskej ríše.
 
Salepová múčka obohacuje rôzne dezerty v kombinácii s ružovou vodou a s vodou z pomarančových kvetov. Môžete ho nájsť v káve v tradičných tureckých kaviarničkách a je aj obľúbeným zimným nápojom.
 
 
Mahleb (mahlab)
 
Mahleb alebo mahlab je aromatická korenina vyrábaná z jadier kôstokčerešne mahalebkovej (Prunus mahaleb). Chuť prášku sa dá prirovnať ku kombinácii chutí horkých mandlí a čerešní podobne ako marcipán. Je to tradičné ochucovadlo používané v štátoch blízkeho východu už po celé stáročia.
 
Používa sa pri pečení sladkého vianočného pečiva, v koláčikoch a tortách v tureckej, arménskej aj gréckej kuchyni. Vyrába sa z neho aj tradičný sýrsky syr Tresse.
 
 
kořenky
 
Kaffir (listy)
 
Citrónovník tŕnitýalebo limetka kaffir (citrus hystrix) je strom, ktorý rastie hlavne v tropickom pásme strednej Ázie. Predmetom zberu nie sú len jeho plody, malé zelené limetky ale aj listy s výrazne aromatickou citrónovou vôňou a chuťou. Používajú sa čerstvé, sušené ale aj mrazené.
 
Sú obľúbené v thajskej, indonézskej, kambodžskej aj laoskej kuchyni. Dodajú ľahký citrónový nádych mäsitým jedlám, zelenine ale aj dezertom. Ochucujú sa nimi aj liehoviny a rum na ostrovoch Martinique, Rėunion a Madagaskar. Plody sa zvyknú kandizovať.