Čakáte nový prírastok do rodiny, čakáte bábätko? Na jeho príchod do rodiny však treba dôkladne pripraviť všetkých členov domácnosti. Absolútne bez výnimky. V opačnom prípade vás môžu zaskočiť nepríjemné situácie. Ťažko tomu uveriť kým nezažijete, no aj váš domáci miláčik môže na novorodeniatko žiarliť. Narodenie nového člena do domácnosti je vždy obrovskou udalosťou. Hoci pre nás je prirodzené sa na dieťa pripravovať zhruba 9 mesiacov, zvieratá až tak priamo netušia o čo ide. Vidia že sa s vami niečo deje ale nečakajú tým prírastok do rodiny. Preto netreba zabúdať na to, že aj pre domácich miláčikov to bude naozaj veľká a významná zmena. Pokiaľ však už začnú na novorodenca žiarliť, určite sa nevyhnete problémom a teda im treba predchádzať.
 tři ruce
Zoznámenie
Pokiaľ je to možné, treba dunčovi alebo cice ukázať najmenšieho člena ihneď po príchode z nemocnice. Keď sa s vašim domácim miláčikom zoznámite vy, na rade je aj drobec. Hoci sa vám to môže zdať byť absurdné, predovšetkým pes potrebuje prirodzené vyhodnotiť novú situáciu. Musí pochopiť, že nový prírastok je priateľ. Najlepšie je nechať si drobca oňuchať psom bez povelov, okrikovania a rozčuľovania sa. Pokiaľ to nie je nevyhnutné, do prvého kontaktu s dieťaťom nezasahujte. Dunčo si musí zvyknúť na nové zvuky a pachy dieťaťa.
 
Snaha o upozornenie na seba
Váš psík sa bude určite snažiť na seba upozorniť, získať toľko pozornosti koľko ste mu venovali aj predtým. Je dôležité zvieraťu sa venovať aj napriek dieťaťu. Napríklad pri prechádzke s kočíkom vziať aj dunča. Je však aj napriek tomu prirodzené, že psovi budete venovať o trochu menej času a pozornosti. V žiadnom prípade ho neodháňajte od bežných činností súvisiacimi so starostlivosťou o dieťa. Práve naopak, mali by ste mu dovoľovať objavovať nový svet vo vašej rodine. V prípade že by ste ho od všetkého dištancovali, mohol by to brať ako trest a mohlo by to v ňom vyvolať agresivitu. Preto ho radšej často hladkajte a chváľte, aby si jeho prítomnosť dieťaťa spájal s príjemnými zážitkami.
 pes a dítě
Paradoxne, práve malí psi bývajú omnoho žiarlivejší. Keď psík pochopí, že dieťa je súčasťou svorky, začne ho prirodzene chrániť. Pri dodržaní niekoľkých zásad bude z psíka a dieťaťa časom neodmysliteľná dvojka.