Cicero povedal: ,, Izba bez kníh je ako telo bez duše.“ A mal veľkú pravdu. Kto tvrdí opak, veľmi sa mýli. Okrem toho vďaka knižniciam máte možnosť čítať naozaj všetko a za rozumnú cenu.
brýle na knihách 
 
Klasická literatúra vás obohatí
Okrem iného zistíte, prečo sú niektorí spisovatelia v povinnej literatúre. Vedzte, že veľké diela nie sú na svojom vrchole celé storočia pre nič za nič. Ich veľkoleposť nemôže poprieť nikto, aj keď sa mnohým ľuďom klasická literatúra nepáči. Či už si vyberiete Rusov a ich siahodlhé romány, Shakespearove sonety alebo len Fitzgeraldovho Gatsbyho, keď ich prečítate, budete sa cítiť lepšie, inteligentnejšie a sčítanejšie.
 
Rozširujte slovnú zásobu
Asi najčastejší dôvod, pre čo každý odborník radí ľuďom, aby čítali. Nič nevyznie hlúpejšie ako človek, ktorý sa nevie vyjadrovať. Samozrejme, každý býva niekedy v strese a nevie, čo má robiť. Vtedy je lepšie dať slovám trochu pauzu a porozmýšľať pred tým, než z úst vypustíme nejakú tú barličku.
 
Dajte šancu všetkým žánrom a neznámym autorom
Nevyberajte podľa obalu, ale podľa obsahu. No to je už určite každému známe. V každom prípade buďte otvorený všetkému, aj keď máte obľúbený žáner. Nefixujte sa len na jedného spisovateľa a jeden druh kníh. Poklady sa často skrývajú v takých príbehoch, v ktorých to absolútne nečakáte. Vyberajte náhodne, ale s rozumom a nechajte si s výberom poradiť. Ak milujete romány, dajte priestor aj novelám alebo poviedkam. Nikdy neviete, aký poklad v nich môžete nájsť.
kniha s lupou 
Rada na záver:
 
Navštevujte antikvariáty
Poznáte ten pocit, keď máte potrebu súrne, ale veľmi súrne prečítať nejakú knihu, no zistíte, že sa už viac nevydáva, je nedostupná a jej dotlač sa v žiadnom prípade neplánuje? Nebuďte zúfalý a navštívte miesto snov- antikvariát. Nielen, že s veľkou pravdepodobnosťou nájdete, čo hľadáte, ale ešte si to so sebou odnesiete aj za rozumnú cenu.